augusti 08, 2007

Den mörka maskulina armén

Det blev ju dödskallar ändå. Och det gick hem.


Tänk om jag skulle säga precis som det var till min son, vad skulle ansvarig på H&M/KappAhl/Lindex/valfri annan barnklädesaffär egentligen känna i djupet av sitt hjärta av en sådan konversation?

Mamma: Jag ska köpa nya shorts åt dig i dag, vilken färg vill du ha?
Fyraåring: Ja! Röda...eller gula...eller gröna..........eller blåa!
Mamma: Men du vännen, i vår kultur är det inte brukligt att pojkar har färgglada kläder. Du får välja mellan de här färgerna: brunt, svart eller militärgrönt. Färger är för flickor, det vet du väl? Men lite dödskallar vill du väl ha, sånt får inte flickor ha alls. Eller en drake? Motorcykel?

Argh.
När man kommer över storlek 86 är dessutom tjejkläderna så tillsnofsade att det blir svårare att rädda sig in på den avdelningen för lite färgklickar till pojken. Dubbel-argh.

2 kommentarer:

  1. Inte riktigt sant, jo, kanske för pojkar men min dotter har alltså ett par röda tygskor med dödskallar på... öht har det denna sommar dykt upp massa dödskallar även på tjejkläder. Rosa top med dödskalle i silverglitter!
    Men annars har ä'ven jag gått i taket över de hårt könsm allade barnkläderna. Jag brukar köpa brallor på kllavdelningen (bättre kvalitet) och toppar på tjejsidan, men nu börjar hon se skillnad på killbyxor och tjejbyxor så nu hårdnar kampen.

    hejhej

    SvaraRadera
  2. Ja, det är lättare med tjejerna, lillasyster kan ju ha storebrors kläder utan problem. Intressant att dödskallarna ska vara i glitter... Jag fattar inte varför de inte kan vara indelade i storlek i stället för storlek och kön. Kämpa på!

    SvaraRadera