juli 16, 2013

Reskassan klar!


En ny generation mynt.

När jag var liten, hade pappa en spännande skatt som åkte fram varje gång någon skulle utomlands. Det var ett träskrin med mässingslås som luktade vad jag tror är kamfer. Skrinet var fyllt av mynt av alla slag. På den tiden då tandkrämstuben var av vass metall och Europas länder hade olika valutor, fanns det alltid något att hämta i skrinet när man skulle ut på resa.

Systrarna Arhammars tågluff innebar en vändpunkt för skrinets glans. Har man stått jättehungrig på Gare du Nord och blivit nekad en ynka croissant för att pengarna man försökt betala med var så gamla att killen i cafét vinkade till sig en kompis för att han skulle hjälpa till att skratta åt oss, så blir man lite försiktig i framtiden.

Men äpplet faller inte långt ifrån trädet, och nu är det jag som har en myntkista. Den är redan till största delen fylld med franska francs, finska mark och kanadensiska dollar som man inte vet om de gäller förrän man provar, men det är ju en del av charmen. 

I morgon åker vi till New York. Jag har 13 dollar och 75 cent i mynt på fickan. Värt nåt? It's up to you, New York, New York!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar