september 06, 2007

Halvvägs till världen

Arlanda is your landa (© Risto)

Jag älskar flygplatser! Det är så spännande, även om man bara ska lämna av sin man som ska åka på ett dygns resa till Finland, så är det pirr i magen hela vägen till Arlanda. Lukten utanför terminalerna är densamma som när man går in i flygplanet, så det blir en liten kick även vid en avlämning. Det är så synd att man inte längre får stå med näsan mot glasrutan och titta på de som väntar på väskorna, stå framme vid glasrutan och andas ut imma som man skriver "J" i. I bakgrunden en teve med reklam (som också var lite exotiskt, eftersom det inte visades reklam hemma på den här tiden) som spelade "daaa-dadadadadada-daaa...Opel Ascona!".

När min storasyster och jag var ganska små och flög ensamma till Spanien, var det ett äventyr i sig. Självklart fick man gå in i cockpit och titta på alla knappar och lampor, till och med sitta där en stund. Och vid trappan från flygplanet stod det en fotograf, precis som på finlandsbåtarna, och vi har ett foto där Jenny och jag kommer ut på trappan i värsta Beatles-stilen, med varsin lapp runt halsen och gosedjuren i säkert grepp. Mysigt och spännande.

Nu är jag trettio år, men är fortfarande lika förtjust i att flyga. Nervositeten, säkerhetskontrollen och don't even get me started on flygplansmaten! Små gulliga lådor med god mat och sen en liten äckligt svampig efterrätt som jag alltid skänker bort, men den ska ju ändå vara där. Sen älskar jag ju att packa, men det är en helt annan historia.

4 kommentarer:

 1. Och just efterrätterna är ju jag mest förtjust i, och därför väldigt tacksam mot de som tycker den är svampig.

  SvaraRadera
 2. Jag älskar passusen med att man står så nära glasrutan att man kan skriva J i imman. Jag kommer ihåg både J:et och mitt eget A, 25 år tidigare.
  Hela min barndom bestod av att vinka och vinka av min pappa och mamma på diverse flygplatser. Jag har stått nära många glasrutor med dom på andra sidan.

  SvaraRadera
 3. "Små gulliga lådor med god mat".
  Vad, vad, va? Du har tydligen haft förmånen att åka med helt andra flygbolag än jag! Visst, det harhänt att det har varit "hyfsade" (med betoning på citationstecknen), men som regel är ju flygplansmaten inget att skriva hem om, rent objektivt. De _kan_ vara goda eftersom man oftast är fracking starving när de väl kommer. Och de _kan_ tolkas som goda för att man sitter inträngd i ett crazy assed benutrymme som skulle få bejnamin syrsa att känna sig som Ricky Bruch. Betänk: skulle det vara lika "gott" att få samma mat serverad i ett annat sammanhang (läs tex vanlig lunch)?
  Jag tycker att flygandet är den mest ovärdiga av alla resformer.
  Give us teh fawking teleport already! Beeotches! Thank you!

  SvaraRadera
 4. Rascalito, du håller alltså med om att lådorna är gulliga?
  Anders A, Jag anar var flygplansromantiken kommer ifrån...

  Teleporteringsforskningen skulle det satsas mer på, det har jag alltid tyckt!

  SvaraRadera