januari 29, 2009

Ordinflation

I dag fann jag mig själv säga att "det var lite snökaos i morse". Tack för den, kvällstidningarna.

januari 25, 2009

Dåtid och nutid

Så här var det i Egypten förr i tiden. Typ på sjuttiotalet.

I dag gjorde Hannes en teater som imponerade på oss så mycket. Som jag tidigare har skrivit, så är han väldigt noggrann när han gör sina föreställningar, han förbereder med scenografi, ljussättning och ibland även manus. Föreställningen i dag handlade om Kleopatra och (åh, vad jag önskar att vår videokamera varit laddad) hade ingredienser som kärlek, krig, drama och humor, allt i en historisk ram och scenografi byggd i duplo.

Scen 1: En skylt med årtalet hålls upp (1970). Hannes berättar: ”Kleopatra är drottning av Egypten och det är krig. Hennes älskade är chef för kriget” (här får publiken se exakt hur tuff den legogubben är, han svingar sin hillebard med precision, inte en enda från de ondas armé kommer undan). Kleopatra sitter i sitt torn och tittar ut genom fönstret på slaktscenen nedanför. När bara den egna armén är kvar, kommer hon ut och pratar vidare strategi med sin general.

Scen 2: ”Kleopatra är inte bara godhjärtad” berättar Hannes, och byter scenografi. Nu sitter hon i stället på sin tron. ”Här är drottningens två säkerhetsvakter, och så här händer det om man inte har betalt hyran...” (två säkerhetsvakter, varav en i röda hängselbyxor!, knuffar ner en stackars figur på marken och kedjar fast honom. Han vaknar i fängelsehålan: ”Va? Var är jag? Varför sitter jag fast? Hjäääälp!”

Scen 3: En ny skylt med årtal (2008). På scenen står nu en gul pyramid. ”Drottningen befallde att bygga en pyramid, och där ligger hon nu och är...DÖD! Men vet ni varför hon kunde bygga pyramiden, och varför det också var krig...?” Hannes tar fram skattkistan och öppnar den andäktigt med blicken stadigt fäst vid oss, för att riktigt se guldet glimma i våra ögon. ”GULD. Men vet ni vad...varje natt när solen gått ner...” (snabbt avbrott för att släcka lampan) ”...så kommer hon igen...som en MUMIE! Men vet ni vad...” (springer tillbaka till lampan och tänder) ”...mumier tål inte solen, så blööörk, försvinner de för alltid!”

Applåder och busvisslingar, Hannes bugar stolt. Sen säger han: ”vill ni se de bortklippta scenerna?”

januari 18, 2009

Jessi blandar och ger

RecPlay tjugo år senare.

Jag har upptäckt den verkliga anledningen till att använda Spotify, för en som sällan lyssnar på musik hemma: Blandbands-revival! I dag tog jag fram alla mina blandband och sökte upp de bästa låtarna i Spotify.

Det är så synd att det inte blandbandas längre, det bästa sättet att få en känsla för en tid i livet är att lyssna på blandbandet från just den tiden. Det är så mycket känsla i varje låt man har valt att spela in. Ibland (ofta) är det inte särskilt bra låtar, men när jag hör en låt som Hear the drummer get wicked och Turtle Power (Blandat -90) så myser jag av hemliga 13-års-Jessi-skäl. Gud, vad jag tyckte de var tuffa. Exterminate med Snap! (Blandat jul-feb -93) är kanske också ett kapitel man helst vill glömma, men videon är fortfarande snygg.

Topp-5-lista med fynd från blandbanden:

  1. Play it cool - Freiheit (Blandat mars -93)
  2. (Hey you) the Rock Steady Crew - The Rock Steady Crew
  3. Cornflake girl - Tori Amos (Blandat okt. -94)
  4. You ain't the first - Guns 'n' roses (Super, juni -93 (Frankrike))
  5. Too blind to see it - Kym Sims (Blandat jul-feb -93)

Skönt att få höra lite gamla låtar som inte redan spelats sönder på "bästa musiken från 80- och 90-talen". En bonus var att hitta lite låtar av Pontus och amerikanerna (Blandat -90). De finns inte på cd ens. Nu ska jag fortsätta lyssna!

januari 10, 2009

Apropå mångalenskap

Don't get between a man and his wolfman.

Svenska kyrkan har nu anpassat sig för att för första gången kunna viga alla Guds kärlekspar i kyrkan. Men för att ändå visa att man inte har förlorat, så tar de bort ordet "äktenskap" från vigselakten. Vad viktigt det är med terminologin:

SACRAMENTO, CA—Activists on both sides of the gay marriage debate were shocked this November, when a typographical error in California's Proposition 8 changed the state constitution to restrict marriage to a union between "one man and one wolfman," instantly nullifying every marriage except those comprised of an adult male and his lycanthrope partner...

Mångalen

You knew just what I was there for.

I morse förklarade jag för Hannes varför månen ser extra stor ut i kväll. Om jag skulle berätta om månen för vem som helst, räcker det kanske att förklara att eftersom månens bana är elliptisk, så är den som närmast jorden i dag. Det krävs lite mer än så för att en sexåring ska greppa, men det är hur coolt som helst att få vara den som berättar något för första gången.

När jag började gymnasiet, hade de precis infört "individuella valet", några timmar i veckan som kunde läggas på i stort sett vilket ämne som helst. Mitt första val var Astronomi, och jag bara älskade det! En engagerad fysiklärare, intresserad grupp och som avslutning på terminen fick vi gå med läraren en kväll upp till det stora teleskopet i Häggvikskolan och titta på månen.
Så. Fantastiskt. Vackert.

Den som inte har tittat på månen genom ett teleskop än, kan inte föreställa sig hur oerhört mäktigt det är. När vi klättrade ner från observatoriet den kvällen, var jag helt yr. I kväll tog vi ut vårt lilla teleskop och kikade på månen genom det, och den var lika vacker som jag mindes den, även om det var i mindre skala den här gången. I februari ska jag försöka få plats vid AlbaNova, vem hänger med?

P.S. Apropå att höra något första gången - i dag hörde jag båda våra barn spela fiol i Konserthuset!

januari 07, 2009

En för alla - alla för en!

Musketörskal i väntan på lek.

Det är fortfarande härligt att se fram emot saker, och nog händer det att jag går och längtar även nu, men åh - när man var liten! Den där fantastiska, fruktansvärt jobbiga känslan av att se fram emot något så jättemycket att man inte kan sova kvällen innan! Som på julafton, när timmarna segade sig fram och mapa gav oss varsin pysselbok på morgonen för att vi skulle ha något att sysselsätta oss med.

Eller som när man har haft jullov i tre veckor och ens bästis varit i Finland sedan skolavslutningen, och man äntligen ska träffas för att leka en hel dag. Allt är klart och utlagt på golvet - en skurk och en musketör. Mamma är så glad för att han är uppspelt, att skurken får låna skinnhandskarna. Mamma fryser om händerna hela dagen, men är varm som hjärtat inuti.

januari 05, 2009

Effektivitetsgalenskap

Vådan av överdriven simultanförmåga.

Det är sällan jag gör en sak i taget, och tandborstning är en aktivitet som är omöjlig att göra utan att samtidigt plocka undan, läsa eller annat. Men: varför tror jag att jag sparar tid på att klä på mig och borsta tänderna samtidigt? Har det någonsin varit effektivt att dra en tröja över huvudet med en tandborste utstickande från munnen? Nej.