mars 29, 2010

En historia i låttexter

Startskottet.

Nyligen lagades mitt keyboard av snälla föräldrar, och jag fick dem också att gräva fram mina noter från förr. "Mina noter" låter så lagom elegant, och visst finns det en eller två böcker med pianonoter, men det mesta är egenhändigt hopsamlat, kopierat och nerplitat. Den här samlingen är otroligt personlig, och har en lång och minnesfylld historia.

I går visade jag den första pärmen för R - den som hyser alla mina låttexter. Den här pärmen påbörjades 1988, när Céline Dion vann melodifestivalen med Ne partez pas sans moi, jag var elva år och sommar-OS hölls i Seoul. Jag tyckte att OS-låten var så fin, och skrev ner texten det finaste jag kunde. Efter hand växte innehållet i pärmen, fler låttexter sattes in och de som redan fanns kompletterades med ackord. Där finns If I fell med The Beatles, det första jag någonsin skrev ut från en dator, och i början av pärmen satte jag kort efter detta in ett register med alla låtar i alfabetisk ordning.

Ibland svindlar det när jag tänker på hur mycket tid det fanns när jag var liten. Jag kan inte minnas att jag någonsin hade tråkigt i mitt rum. Jag vet att jag var sjutton år när jag satte in de sista texterna i låtpärmen, och det sammanfaller inte helt oväntat med det år som jag träffade min första riktiga pojkvän och började i gymnasiet. Flickrumstiden var över.

mars 25, 2010

Med näsa för god musik

Fruktansvärt roligt djur. HUR i hela evolutionen blev den så?

Varje morgon går jag från Fridhemsplan eller Odenplan, beroende på vilket kontor som ska föräras av min närvaro. Det är fortfarande så kallt att jag måste ha handskar på mig. Märkligt nog funkar det inte att bläddra på en iPod med skinnhandskar på. Det måste vara hud. Problem.

Då kommer min smarta lillasyster, som har tipsat mig om räddningen - ett helt nytt användningsområde för näsan! Därför kan man numera se en kvinna med schwung i stegen och sporadiska dansrörelser, lyfta upp sin iPod mot ansiktet och låta näsan välja låt.

Problem löst.

mars 24, 2010

Månadens tema: halvfärdigt

Tunnelbanans motsvarighet till post-it och överstrykningspenna? (Apropå en annan blogg.)

mars 23, 2010

Aktuella ord

Professor Hannes, till er tjänst!

I dag när vi låg och skulle läsa godnattsaga, så berättade jag hur man kan svälja även fast man ligger ner, eller till och med hänger upp-och-ner:

Mamma: - Vet du vad det kallas? Nu kommer ett svårt ord: peristaltiska rörelser.
Hannes: - Här kommer ett annat svårt ord: antioxidanter!
Mamma: - Oj! Ja, de är väldigt viktiga ämnen som finns i...
Hannes: - ...och det här då: SOCIAL KOMPETENS!

mars 22, 2010

Vardagsspänning


Mycket kan hända mellan Kista och Fridhemsplan. I dag blev en strumpa en kompis, vi hittade fyra figurer ur Bamse, Star Wars, Indiana Jones och Pippi på bokstaven D, och Hilda sprang i strumplästen av tåget för att vi höll på att missa stationen. Rena undret att alla vantar, mössor, väskor och barn var ute på perrongen när tåget åkte vidare. Och en mamma.