oktober 11, 2010

Busmamma läser saga

Busungarna går på cirkus är en gammal fransk goding från 1973. Som så många andra franska godingar från 1973, så har även denna en otidsenlig kvinnosyn. När jag läser godnattsagor ändrar jag nästan alltid något för att ge min lilla kille eller min lilla tjej styrka att möta världen. När jag läser för Hilda, får huvudpersonerna nästan alltid vara tjejer (förvånansvärt ofta är de djur som egentligen inte har något kön förrän det plötsligt står "han"). I gamla böcker byter jag ofta plats på vad mamman och pappan gör eller säger.

Förutom att det ger henne en lite mer rättvis bild av vad man ska förvänta sig av livet, så är det roligare att läsa när man får hitta på lite själv, och att byta repliker visar snabbt hur konstigt det är uppdelat.


Kolla här ovan - busungarna presenteras. Av tio busungar är två tjejer, den ena lagar mat och den andra står och är ljuv i största allmänhet. När jag läser sagan är piloten, konstnären och sjömannen också tjejer (något som Hilda gick med på efter en liten protest om snickaren, där hon pekade ut polisongerna och sa ett bestämt nej). Den ljuva Elvira är faktiskt hundtränare och chef. Det ser man ju, hon håller i ett papper där det står vad alla andra ska göra.


"Busungarna hjälper också till. Alla utom Elvira som är rädd för lejonen. Var gömmer hon sig förresten?"
Hilda pekar på lastbilen.
"Just det. Hon är inte rädd för lejonen. Hon är den enda som kan köra den där stora lastbilen, det är därför hon sitter där och väntar."

6 kommentarer:

 1. Bra Hilda! (och Mamma också förstås)

  SvaraRadera
 2. Tur att Elvira är med i boken så det blir lite ordning!

  SvaraRadera
 3. Bra Jessi! Gjorde precis samma sak häromdan då en bok från 50-talet, visade upp en inte alltför (idag) rumsren bild av människor som bor i Afrika.

  Måste vara rena rama turen att vi fått såna bra värderingar då vi ju är uppväxta med dessa ojämställda barnböcker!

  SvaraRadera
 4. Vem vet vad våra egna föräldrar hittade på...

  SvaraRadera
 5. Jag som tyckte mej minnas att 70-talsböckerna var väldigt jämställda. Ni 70-talsmammor har i alla fall ögonen med er!

  SvaraRadera
 6. Loppan börjar så smått förstå böcker så vi får se hur mina gamla (70-tals)klassiker passerar genom nålsögat, antar att jag kommer se på dem med nya ögon! Favoriten var Raduga-duga!

  http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=117376%2FID

  SvaraRadera