augusti 15, 2008

En perfekt dag för att börja skolan

Stålmannen, en självlysande raket, H som i Hannes, Oppfinnar-Jocke och Björnligan, på älsklingsfärgen röd.

Under sommaren har jag tänkt en hel del på hur Hannes och jag skulle gå och handla ryggsäck inför skolstarten den 18 augusti. Med minnet av hur jag åkte med min mamma till Obs i Rotebro och fick välja pennskrin, ryggsäck och vaxduk, så bara rös jag av myskänslor när jag föreställde mig hur Hannes och jag skulle göra samma sak. Fast inte på Obs i Rotebro då, men själva känslan av spänning, fokus på ettagluttaren och obligatoriskt fika skulle återskapas. Vår första utflykt till stan, som blev av efter två veckors uppladdning, gav inget resultat på ryggsäcksfronten. Jag var orutinerad och trodde att Skolstart var ett lika stort event i handeln som Halloween eller Alla hjärtans dag, men konstigt nog så börjar de inte sälja prylar förrän i mitten av augusti. Hannes var i alla fall nöjd, han fick klistermärken och en dammsugare på fiket.

Under de senaste veckorna har jag blivit mer och mer orolig för att han ska vilja ha något av de vidunder som jag råkat se ute i affärerna, framför allt i leksaksaffären. Plastiga, skrikiga ryggor som retfullt viskar "släng mig på marken, så faller jag isär". Samtidigt förstår jag ju att Hannes inte vill ha en tråkig enfärgad väska, barn gillar ju färger. Och "alla andra" kommer ju att ha Spindelmannen på sin.

I dag gick vi så ut, jag med en bra idé i bakfickan. Strategi ett var att hålla oss ifrån affärer med hysteriska leksaksväskor och strategi två var att i stället hitta en skön ryggsäck som vi sedan kunde dekorera med egna märken. Vi gick till Mattssons band, och Hannes stegade fram till disken, harklade sig fyra gånger, tills damen tittade dit, och sa sen på sitt typiska korrekta sätt: "Har ni några märken med motiv?" Sedan satt vi i en kvart och tittade igenom pärmarna med märken, han valde de fyra allra finaste, vilket han också meddelade damen bakom disken. Vi gick och letade efter en neutral ryggsäck, vilket är svårt, men vi hittade en på Alewalds sportaffär. Sedan blev det fika på Saturnus tillsammans med resten av familjen.

Nu är märkena ditsatta, Hannes sa just "jag har världens snyggaste ryggsäck!" och jag fick tårar i ögonen. Det var precis som jag hade tänkt mig. En perfekt dag med min lilla skolpojke.

2 kommentarer:

  1. Du är världens bästa mamma.

    SvaraRadera
  2. Vilken drömaffär!!! Varför har jag inte vetat om den tidigare?
    Tack Jessie!

    SvaraRadera