januari 19, 2010

En nystart

För den desillusionerade.

januari 18, 2010

Min ordning lite överallt vore bra

Of all the lockers in all the towns in the world...

Det här tycker jag är konstigt. Dagen efter invigningen av det superfräscha gymmet, kommer jag dit som en av de fyra första in i damernas omklädningsrum. När jag 45 minuter senare går in i rummet igen, har någon av alla 200 skåp valt att sätta sitt lås på skåpet precis bredvid mitt, (och det är fortfarande inte fler än femton kvinnor på gymmet). Jag blev omotiverat irriterad.

Här kommer Jessis inte längre oskrivna omklädningsrumsregler:

  • Finns en ledig skåpsrad, så ta ett skåp där. Om det är ont om skåp, ha åtminstone 1-2 buffertskåp till någon annan.
  • Sätt på i alla fall trosor före grundlig insmörjning eller innan du sitter på bänken och småpratar med kompisen.
  • Rakning sker hemma, inte i gymduschen.

Vad skönt det vore att ibland vräka ur sig lite egna regler utan att bry sig om att man förstör stämningen, eller att man får någon att känna sig lite skamsen. Ännu skönare vore att högt och tydligt deklamera dessa regler som om de vore det enda rätta. För det är det ju alltid, det som jag tycker.

I morgon, när jag kommer in i skolan:
"Ursäkta vuxna människa, men det du har på fötterna kallas också för skor, och de är lika smutsiga och blöta som barnens, så kan du också ta av dig dem vid skogränsen, så att alla andras strumpor också kan få vara torra?"

Och sen när jag kliver på den ständigt proppfulla tunnelbanan på Fridhemsplan:
"God morgon allihopa, kan ni flytta in i gångarna, så att jag slipper andas intimt med - vad heter du? ok. - Sven här?"

Eller springa efter när en fjortis "tappar" skräp på Drottninggatan:
"Nämen, du tappade det där kladdiga papperet!" (och sen vänta tills hon har gått tillbaka och plockat upp det ordentligt och helst bli kallad för något ungt och fräscht glåpord)

Nu funderar jag över vad jag mer irriterar mig på, och ingenting dyker upp. Det irriterar mig. Nåja.

januari 04, 2010

En ljus idé

Bara några år till, sedan kan han göra verklighet av alla sina affärsidéer.

Vardagen med barn bjuder på många överraskningar, till exempel när en sjuåring dagen efter nyår säger att han har ett nytt motto för året: "Man ska inte binda sitt kapital i glödlampor."

Efter att ha blivit förbluffad, full i skratt, fundersam och nyfiken (i den ordningen),över den insiktsfulla iakttagelsen, så ville jag undersöka hur mycket han förstod av det han just valt till sitt motto. Hur smart han än är, så tvivlade jag på att han snappat upp både glödlampsförbudet och dess konsekvenser och innebörden av ordet kapital.

Jag: - Var har du hört det?
Hannes: - Jag har kommit på det själv, men jag vet inte riktigt vad "kapital" betyder, jag vet bara att det har med Joakim von Anka att göra.
J: - Kapital betyder "tillgångar", alltså allt man äger och har, och kan använda att köpa annat med.
H: - Ahaa...
J (tvungen att kolla om han visste om glödlampsförbudet): - Hannes, varför ska man inte binda sitt kapital i glödlampor, menar du?
H: - Jag har en idé om att man bara skulle köpa EN glödlampa, sen ta med sig den in i varje rum, så behöver man inte köpa en massa lampor. Då sparar man pengar!

Han är riktigt smart, men har inte koll på allt (ännu). Skönt.

januari 01, 2010

It's not me, it's you

Jag var försten att gå ut ur vårt hus 2010, hurra! (Det är sådant man får tänka, när man pulsar ut för att leta upp 16A-proppar klockan nio en nyårsdagsmorgon.)

Dags att tillkännage årets nyårslöfte: 2010 blir året då jag slutar att ta åt mig av andras humör, och jobbar med att kunna skilja på vad som har med mig att göra, och vad jag inte kan göra något åt. Jag räknar inte med att årets löfte blir lätt, men jag har en del strategier som ska hjälpa mig att fixa det.

Här är tidigare nyårslöften, som alla är överflyttade och traditionsenligt fortsätter att gälla. Vad har ni för nyårslöften?