augusti 07, 2013

Stadshäng

Dagen har kommit då det är dags att packa ihop. Man samlar på sig ganska mycket i New York på tre veckor. Vi hade med två tomma resväskor, men var ändå tvungna att avbryta packningen för att gå till Marshall's och köpa en till väska.

På väg hem åt vi middag på Harlem Shake och såg Empire State Building tändas längst nere på Lenox Avenue. Vackert och lite vemodigt.

Familj och ny resväska på Lenox Avenue. Empire State Building och Freedom Tower i fjärran.

I morse joggade Hilda och Risto i Central Park och kastade lite baseball, medan Hannes och jag gick på utställningen The Art of the Brick på Discovery, konstnären Nathan Sawayas legoskapelser. Mycket inspiration för Hannes! 

Wow-effekt när Hannes plötsligt ser ett kyrkofönster i lego.

Mulet och mörkt över Times Square. Sedan sprack det upp. 

Min stora kille i New York. 

Vi spelade Super Mario på Nintendoaffären ett tag. 

Nu sitter vi i soffan och kollar på Vänner-maraton, sorgsna, men längtar ändå hem lite. Men vi har i morgon förmiddag också, skam den som ger sig! :)


Färdigt!

augusti 06, 2013

On the boardwalk

Vi var jättenoga med solkräm de första fem dagarna, sen glömde vi lite bort det. Man går i så mycket skugga och inomhus och tänker inte på det helt enkelt.
Men i dag var vi på Coney Island hela dagen, och stod i stekande sol vid havet. Hilda var insmord, men inte jag, dumt nog. Lite bränd.

Hur som helst, vilket fantastiskt ställe! En riktigt fin gammal badort, alla skyltar kändes gamla och fina, och Luna Park var ett jättefint nöjesfält. Med vår vanliga tur, så var det inga köer :)

Vi började med att äta lunch på Nathan's Famous, korv så klart. Här hålls den berömda korvätartävlingen varje år. Jag åt 1 korv. Det tog ca tio minuter. 

Rekordet för kvinnor: 45 korvar på tio minuter. Med bröd. Får ej kräkas.

Vi köpte åkband och kastade oss in i matchen. Började med en sjukt hög slänggunga. Jag vågade inte ens vrida på huvudet för att se om Hilda fixade det (men hörde henne skratta, så då kändes det bättre).

Risto får råd av Zoltar, också känd från filmen Big. 



Love it. 

Favoriten Electro Spin, Hannes och Hilda längst till vänster. 

Mjukglass och Brooklyn Lager på Boardwalk.

Så här glad ser jag ut när jag kollar på mina barn som åker grejer (råkade ta bild åt fel håll :) )


Hannes och jag vid havet. 

Hilda vann en hund som hon så klart kvickt som blixten döpte till Noodles. :)

augusti 05, 2013

Marknadsdag

I dag stängdes Lexington Avenue av mellan 57 St och 42 St för en marknad (de gör så på lite olika ställen på söndagarna), så vi hade en marknadsdag. Det inhandlades både det ena och det andra, och jag åt en alldeles underbar crêpe med spenat och mozzarella.

Liten flicka på Lexington Ave. 

Crêpe med jordgubbar och Nutella, en nyttig lunch från hela kostcirkeln. 

Och Risto fick äntligen se FN-huset, som är ungefär det enda vi missat under alla NY-resor. 

Där världen samlas. Vi ville gärna ha en i turban, en i fez, en i sari och en i militärmössa på bilden, men de var visst på semester. Det blev i stället en i Mets-keps, en i gubbkeps och en ljuslockig.

Hannes i sin fina nya keps. Han tappade en tand till, så nu har han bara en kindtand på ena sidan. Ser roligt ut. 

Och Hilda köpte en trumma som hon sedan spelade på hela dagen på stan. 

I dag var en sån dag då man går ut med tomma händer och kommer hem med tio påsar. Efter en avslutande shoppingtur på Broadway gick vi hem och lämnade påsarna och åt sedan middag på Harlem Shake, ett nyöppnat ställe nära oss.


Sweet potato fries med majonnäs, yes please!

augusti 04, 2013

Tillbaka i New York

"Aah, skönt att vara hemma igen!" sa Hannes när vi kom ut från Port Authoritys bussterminal. Än en gång en väldigt intensiv resa, nästan exakt två dygn sedan vi klev in i bilen var vi tillbaka, men det kändes mycket längre eftersom vi inte flängde runt på stan som man brukar när vi åker bort. Vi hängde i två timmar vid grannskapets pool, åt middag ganska länge, barnen sprang omkring och jagade varandra medan Tina försökte packa, och det kändes som att vi varit där just, fast det var sex år sedan.

Det var oväntat smidigt att ta bussen, ingen kö någonstans på vägen. Vi fick skjuts till Alewife och fick tillfälle att testa Bostons tunnelbana på vägen till South Station, där bussen gick. 

Hilda och jag delade säte. 

Väl på Manhattan åt vi hamburgare på Five Guys och delade sedan på oss för att jag ville hitta en väska och barnen gå till M&M Store ("det gör vi ju varje lördag").

Om någon undrar, så är det exakt så här en hamburgare ska se ut. 

Det är något med Empire State Building, jag kan inte se det utan att vilja fota och bevara minnet. Det huset mot blå himmel - så himla vackert. 

Åh, vad fint!


Och tio steg åt höger - åh, vad fint!

Vi åkte ändå hem rätt snart, hade ingen lust att vara ute på stan för länge med tunga ryggsäckar.

Hannes är väldigt fokuserad på presidenter i allmänhet och Lincoln i synnerhet just nu.


Lincoln i M&M-version. :)


Det är jätteirriterande när du hänger över min axel.

Lite baseball i Central Park... 


...och lite baseball hemma på baksidan. 


Hilda ville så gärna följa med pappa ut på joggingrunda, så här är de på väg ut på tur. 

augusti 03, 2013

Amerikansk vardag

Den här dagen har vi hängt med McBrides så mycket vi bara kunnat.

Tina lär Hilda att ge godis till Noodles. 

Tina skjutsade barnen till camp tidigt, när hon var tillbaka, åkte vi ut på sightseeing i Lexington. Här ägde det första slaget i amerikanska frihetskriget rum, så det lilla området runt centrum är fullt av historia. Och de gillar att berätta den. :) Överallt runt slagfältet (som är jättelitet) har trähusen från 1700-talet plaketter med viktiga händelser och personer, och det är guidade turer kring fältet varje timme, med folk i tidsenliga kläder.

Vi hade vår egen guide i stället, och fick en personlig rundtur kring Battle Green. 


Captain John Parker, leading the Minute Men (patrioternas armé som skulle vara klara på en minut om britterna kom). Battle Green, slagfältet, i bakgrunden. 


Klocktornet som skulle ringa när engelsmännen kom. 


Ganska litet för trehundra man.

Efter lunch tittade vi på Cleos uppträdande, som var avslutning på hennes summer camp. 

Cleo är i mitten med den bruna hatten. Hon är en anka. :)

Glass i gräset med Cleo och hennes kompisar. 

Mari Elsa och Hannes leker med Noodles. 

I morgon åker vi hem till New York tidigt, eftersom familjen ska på semester i Maine. Så nu är det frenetisk packning här. Jag älskar den här familjen, även i kaos är de så mysiga och omtänksamma allihopa! Och det är jätteroligt att få dela deras vardag. Hoppas det inte är sex år tills nästa gång vi ses. 

augusti 02, 2013

Roadtrip igen!

Efter en regnig shoppingtur i går förmiddag, så träffade vi Bryant. Han hade tagit bilen så att vi skulle kunna få skjuts upp till Boston för att träffa familjen. Egentligen skulle vi ha setts i New York, men det blev lite missförstånd med datum, så de skulle komma först efter att vi åkt.

Så nu sitter vi och äter blueberry pancakes och lyssnar på det varma regnet utanför. 

Det var jättekul att se dem igen! Cleo och Hilda var knappt två år senast vi sågs, nu är de båda sju och lekte genast. Jake är  förmodligen världens gulligaste femtonåring. Mari-Elsa kommer hem från camp i dag, så henne ska vi träffa snart. 

Annars är Noodles en ganska populär familjemedlem också. :)

augusti 01, 2013

Brooklyn, ballonger, båtar, Big

Det är helt sjukt vad man går och går på en sån här semester! Det gäller att stretcha varje kväll för att hålla sig någorlunda smidig.

Ibland måste man sätta sig, om så bara för fem sekunder. De röda ballongerna slog rekord - de hängde med från Brooklyn klockan 12 till Harlem klockan 20, via både metro och trottoarer i rusningstid. 

I morse åkte vi samtidigt som Devin, som hade ett möte innan han skulle tillbaka till Boston. Sällan går det så snabbt för barnen att borsta tänderna och bli klara, som när man säger "skynda er, så åker vi samtidigt som Devin!" :)

Going downtown. 

I stället för att åka till South Street Seaport, som vi först hade tänkt, så satt vi kvar på tåget ända till Brooklyn, för att hänga lite där. Brooklyn har faktiskt en gång varit USA:s näst största stad, och det känns mycket som en egen stad, inte bara en förort. 



Public Library i Brooklyns imponerande entré. 

Vi promenerade mot Prospect Park, och satt och läste en stund i den fina barnavdelningen på Brooklyns stora bibliotek. Hannes hittade förstås en bok om Lincoln som han sög i sig. Mycket presidenter nu, och särskilt Lincoln. 

Lunch på Burrito Bar på Flatbush Avenue. Ballongstället. 

Vi säger det till varandra varje gång maten kommer in - vi måste komma ihåg att bara beställa två maträtter till lunch. Det är superstora portioner, vi är tvungna att slänga hälften, vilket är jättesynd. Man kan ju inte gå omkring med en doggy bag hela varma dagen heller. Det har varit väldigt god mat nästan överallt vi har ätit, och billigt. En sitta-ner-lunch där vi alla fyra blir proppmätta för runt 200 kr. Tur det, eftersom det går ganska mycket pengar till annat roligt och fint :)

Efter lunchen åkte vi upp till Manhattan igen och följde vår ursprungliga plan. 

South Street Seaport, sett från Pier 17.

Pier 17 är ett litet köpcentrum, men det var så fokuserat på souvenirer att vi var tvungna att sticka fort som attan. H2 blir helt galna i de där NY-affärerna, jag vet inte hur många vi har varit inne i.

The Christmas Store var vi ju ändå tvungna att besöka, och det blev en liten överraskning till årets gran. 

Efter att barnen lekt av sig lite i en park i närheten, och vi kollat kartan, så åkte vi till den stora leksaksaffären F.A.O. Schwarz. 

Hilda spelar på The Big Piano. 

Sen - utrustade med två ballonger och en megastor rosa påse - gick vi till Columbus Circle för att åka hem i trängseln. 
Och nu stretchar jag. 

Hehe, som om någon skulle stå där under frivilligt, med eller utan skylt ;)